Invertere. 12/24/48 Volt DC til 230 Volt AC.
Når du skal have 230 Volt i din båd, så skal du have lavet din 12/24/48 Volt DC spænding om til 230 Volt AC.
Der er flere ting du skal tage hensyn til og have med i din beregning.
På 230 Volt AC siden:
- Først skal du have styr på hvor mange Watt du i yderste tilfælde har brug for at trække samtidigt fra din Inverter. Du skal altså kende maks. watt fra køleskabet, radioen, blæsere, etc. hvis disse potentielt kan komme til at køre samtidigt. Du skal lægge alle disse watt tal sammen og så har du det watt tal som du som absolut minimum skal kunne trække fra din Inverter kontinuerligt.
- Du skal også kende startstrømmene, da nogle, især induktive (motor, pumper, etc.), kan have meget højere startstrømme end dem der forbruges, når de er startet. Derfor er det også vigtigt at vide hvor meget strøm inverteren kan levere i startstrøms øjeblikke og hvor længe disse varer.
Det er som regel ikke et problem, når du køber en kvalitets inverter og ikke kører den til grænsen. Læg altid min. 40% til den opgivede startstrøm på din induktive load.
MasterVolt er i stand til at levere helt op til det dobbelte watt tal i korte øjeblikke og det dækker ofte behovet, men det kommer altid an på dit udstyr. - Du kan trække al 230 volt AC strømmen fra dine batteribank via din inverter, men du skal sørge for at der er strøm nok på batteriet til at det kan aflevere den mængde strøm der skal til og ikke mindst i den hastighed som du skal forbruge det i.
For det hjælper ikke at have et batteri der indeholder al den strøm du skal bruge, hvis du skal bruge strømmen pludseligt og i store mængder. Så er det ikke sikkert at dit batteri kan følge med, til at aflevere i den hastighed du skal. AGM og Lithium batterier er hurtige, mens GEL kan være lidt langsomme.- Modified sine wave er den ”gamle” metode der aflevere en nærmest firkantet ”sinus” kurve til forbrugerne. Denne teknologi skal du KUN bruge, hvis du absolut ved at dine forbrugere kan holde til denne type ”sinus” kurve. Som regel bruger vi den ikke i dag, medmindre der aldrig kommer andet udstyr til at blive tilkoblet, end det der tiltænkt fra starten (modstands belastning). Og ved du ikke om dit udstyr kan holde til dette, så hold dig fra Modificerede sinus kurver.
- True Sine wave er i udgangspunktet en fin afrundet sinus kurve der er taget lige ud af elektrikerens grundbog (se mere længere nede).
Denne sinus kurve vil virke med alt 230 Volt AC udstyr (forudsat inverteren kan levere watt nok). Fra en god Pure Sine Wave inverter, kommer der en sinus kurve der er endnu pænere end den der kommer fra elværket.
Med denne type går du ikke galt i byen og er den jeg som regel altid anbefaler som standard.En meget vigtig ting er at kigge på den sinus kurve der kommer ud af din inverter.
Der er 2 forskellige grundlæggende teknologier der bruges, når man laver 12/24/48 Volt DC om til 230 volt ACInvertere med den modificerede sinus…. Vil jeg ikke anbefale til noget som helst andet end en modstands belastning.
- Ren sinus (eller Pure Sine eller True Sine Wave. Same same) er der mange producenter der kalder deres invertere. Køber du rigtigt billigt ind, så får du typisk ikke andet end en modificeret sinus der er markedsført som Pure Sine.
Som prisen stiger bliver sinus kurven som regel pænere og pænere, men du kan ikke lade dig nøjes. Det er de el artikler som du tilslutter inverteren der betaler prisen, hvis du har været for nærig.
Rene modstands forbrugere (motorer; pumper, etc. er IKKE modstands belastninger!) er typisk ligeglade, men elektronik af enhver art er i farezonen og afhængig af at der leveres en ren Sinus, også når belastningen er høj og inverterens omgivelsestemperatur er høj. Selv da skal sinuserne være helt rene, for det tager ikke lang tid at tage livet at dit udstyr, med skæve sinuser.
Vi har valgt Mastervolts invertere bla. fordi at selv under peak load, leverer de altid en ren sinus kurve, der er endnu pænere end den du får ud af stik kontakten, fra Elværket. Overbelastnings sikringen slår fra inden der måtte komme skæve sinuser ud på dit 230 Volt AC net. - Temperaturen er vigtig også. Den inverter du overvejer at købe er oftest data specificeret ved 20 eller 25 grader omgivelses temperatur. Dette er desværre oftest ikke nok. Af erfaring ved vi at inverterene sidder i motorrummet, lukkede bænk kasser eller andre steder, hvor temperaturen ofte er højere end stue temperatur. Derfor er Mastervolt inverterene opgivet ved en temperatur på 40 grader og er dette ikke nok skal du tillægge 20% kapacitet til, for hver 10 grader du overstiger 40 grader.
Hvis du bruger samme tommelfingerregel på invertere opgivet ved stue temperatur, vil du skulle bruge en inverter der er 40-50% større i kapacitet, bare for at komme op på siden af det som Mastervolt leverer som standard…. - Kabler er altid vigtige! Når du arbejder med DC til inverteren, er der altid tale om høje strømstyrker og du skal derfor sørge for at tilpasse dine kabler til det. Ellers kan der opstå brand og det er jo ikke at spøge med.
Hold din inverter så tæt på batteriet som muligt. Dette vil reducere tab og evt. optagelse af EMC støj. Hvis du kan få afstanden mellem batteri og inverteren ned på 0,5 til 1 meter er det rigtigt godt, men hold dig under 3 meter (skal du over 3 meter, så ring lige til os).
Under 3 meter kan du bruge denne tommelfinger regel: Amp/3 = kabeltykkelse i mm2 (kvadrat). Så en 2000 watt inverter (til 12 volt DC) der bruger 167 ampere (2000/12= 167 ampere) skal have et kabel på 56 mm2 (167 amp/3= 56) og det skal du runde OP til nærmeste standard, der er 70 mm2.