Batterioplader guide
En batterioplader er ikke bare en batterioplader. Der er meget store forskelle på batteriopladere. Både i hvordan den lader, hvor lang levetid den har, passer den til dine batterier, Kapacitet, hårdførhed og meget mere.
Når du skal ud og vælge en ny batterioplader til din båd. Så er der er hel del ting du skal være opmærksom på.
Dine batterier er dyre, desværre er de også de mest sårbare. Derfor skal du sikre dig at alt det udstyr der lader og aflader dine batterier, gør det uden at skade batterierne. Det er der simpelthen god økonomi i.
Batteri typer og lade data
Bly/syre batterier
Du skal vide hvilken type batterier du skal lade på. Ikke alle batteriopladere har flere profiler til at oplade forskellige batterityper, men det skal den have.
GEL, AGM og startbatterier.
Forskellige producenter af f.eks. GEL batterier, har forskellige lade data og derfor er det ikke tilstrækkeligt, at du indstiller din lader til at lade på et GEL batteri. Laderen skal have præcist de data, som der er til det GEL batteri du bruger. Selvfølgelig er det bedre at lade på et GEL batteri i den generelle GEL indstilling, end at lade i den generelle AGM indstillingen, men du kommer ikke i mål med det alene.
Opladning
3 step+ opladning
Der findes mange ladere på markedet. og der er forskellige teorier om hvad der er bedst for dit batteri. Det er fra batteri producenterne man nok skal lytte mest til hvordan de vil have deres batterier opladt og det er den gængse opfattelse at der skal 3 faser til og i nogle tilfælde en ½ mere.
På markedet i dag kan du finde ladere med mere end de 3 trin, men de er ikke nødvendige. Det svarer lidt til at skifte en 6 trins gearkasse i din bil ud med en 12 trins… Det gør i virkeligheden ikke den store forskel.
De 3 trin der er nødvendige er bestemt af DIN 41773 og du kan læse mere om dem her på Wikipedia:
- Bulk fasen, hvor batteriopladeren hælder al den strøm der er tilgængeligt over i batteriet. Dette bliver ved indtil 80% opladning er opnået (Litium til 99%). Derefter starter…
- Absortion fasen, hvor opladningen fortsætter, men med en faldende strømstyrke. Dette sker for at undgå at overophede batteriet (Litium er kun meget kortvarigt i Absortion, da Litium ikke har de samme temperatur problemer).
- Float fasen indtræder, når batteriet er næsten fuldt opladet og vil bringe batteriet den sidste vej op til fuldt opladet. Derefter vil float fasen vedligeholde batteriet fuldt opladt, også over lange perioder. Det er bedst at din batterioplader står tændt hele tiden, mens batterierne er i opbevaring. Det kræver dog at din oplader er bygget til det.
Hvor stor skal batteriopladeren være?
Man har tidligere sagt at din batterioplader skal være din batteri kapacitet i Ah / 10, Men det var før der kom moderne batteriopladere på markedet, som opfylder alle de ovenstående faktorer. Dertil glemte man også at det forbrug som der er på DC kredsen, samtidigt med at der oplades, går fra oplader strømmen.
Derfor er tommelfingerreglen i dag at din oplader skal være 25% af din forbrugs batteribanks samlede Ah (gælder ikke start batterier, som er maks 20%).